De ziekte van Alzheimer vervolg

Aanvankelijk merk je slecht subtiele veranderingen in het psychisch functioneren, voornamelijk lichte concentratie problemen of lichte vergeetachtigheid. Soms begint Alzheimer met alleen vage angstklachten, depressies of een scala aan lichamelijke klachten waar geen onderliggende oorzaak voor te vinden is. Het komt zelfs nogal eens voor dat iemand als voorteken van Alzheimer op een bepaald moment zonder aanleiding last krijgt van depressieve klachten.

Lees meer »

Vasculaire dementie

Na de ziekte van Alzheimer is vasculaire dementie de meest voorkomende vorm van dementie. Bij ongeveer 10-15 % van de mensen die dementie hebben, is er sprake van vasculaire dementie. Vasculaire dementie werd ook wel “multi-infarct” dementie of “atherosclerotische dementie” genoemd.

Lees meer »

Lewy Body dementie

In eerdere blogs heb ik de meest voorkomende vormen van dementie behandeld.Er zijn nog meer vormen van dementie maar die zijn veel minder bekend en komen minder vaak voor.

Lees meer »

Parkinson dementie

De ziekte van Parkinson is een ziekte die zich vooral kenmerkt door stoornissen in het bewegen. Het begin van de ziekte ligt meestal tussen het 50e en 65e levensjaar. Er zijn een paar gevallen bekend met een jongere beginleeftijd. Het is een zeldzame aandoening, en de kans om de ziekte te krijgen wordt, net als met de ziekte van Alzheimer, groter naarmate het ouder worden. De gemiddelde ziekte duur is 8 jaar maar kan variëren van één tot 30 jaar!

Lees meer »

ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is voor het eerst gedetailleerd beschreven door een Amerikaanse huisarts (George S. Huntington 1850-1916). De ziekte was zeker al langer bekend maar tot 1872 was er nooit veel aandacht aan geschonken. Dr. Huntington kende de ziekte vanuit zijn jeugd toen hij regelmatig werd geconfronteerd met het ernstige lijden van patiënten met deze ziekte in de huisartsenpraktijk van zijn vader.Dr. Huntington stelde vast dat het om een erfelijke ziekte gaat en noemde de ziekte hereditary chorea (erfelijke chorea). Ook wel chorea van Huntington genoemd. Chorea betekend plotseling, snelle, en ongerichte bewegingen. Dat is een van de belangrijkste symptomen bij deze ziekte.

Lees meer »

Syndroom van Balint of Benson (PCA)

Posterieure corticale atrofie (PCA) is een zeldzame vorm van dementie, ook wel bekend als syndroom van Bálint of het syndroom van Benson. Dit syndroom ontstaat wanneer er hersenschade is in het hersengebied waar de visuele waarnemingen worden aangestuurd. Hierdoor krijgen mensen met PCA moeite met zien. Dat is het eerste wat opvalt, pas later ontstaan er geheugenproblemen. Vaak komen deze mensen eerst bij een oogarts terecht maar die kan geen afwijkingen vinden.

Lees meer »